• Александър

  Автор: Александър Челос

  Добавено на: 2022-08-16 22:52:38

  Брой коментари: 1

  Тип на потребителя: Студент

  Нещо, което ме замисли много. Дали е генетично заложено или презадоволяването носи поквара?

  Експериментът ′′ Вселена 25 ′′ е един от най-ужасяващите експерименти в историята на науката, който чрез поведението на колония от мишки е опит на учените да обяснят човешките общества. Идеята за ′′ Вселена 25 ′′ е на американския учен Джон Калхун, който създава ′′идеален" свят в който стотици мишки ще живеят и ще се възпроизвеждат. По-точно Калхун строи т. нар. ′′ Рай на мишките ", специално създадено пространство, в което гризачите имат Изобилие от храна и вода, както и голямо жилищно пространство. В началото той поставя четири чифта мишки, които за кратко време започват да се възпроизвеждат, което води до бързо нараства населението им. След 315 дни обаче възпроизвеждането им започва значително да намалява. Когато броят на гризачите достига 600, между тях се образува йерархия и тогава се появиха т. нар. ′′ нещастници". По-големите гризачи започват да атакуват групата, като резултатът е, че много мъжки започват да ′′ рухват ′′ психически. В резултат на това женските не се защитават и от своя страна стават агресивни към малките си. С течение на времето женските показват все повече агресивно поведение, изолационни елементи и липса на репродуктивно настроение. Имат ниска раждаемост и същевременно увеличение на смъртността при по-младите гризачи. Тогава се появи нов клас мъжки гризачи, т.н. ′′ красиви мишки ". Отказват да се чифтосват с женските или да се ′′ борят ′′ за своето пространство. Интересуваха се само от храна и сън. По едно време ′′ красивите мъжки ′′ и ′′ изолирани жени ′′ съставляват по-голямата част от населението. Според Калхун фазата на смъртта се е състояла от два етапа: ′′ първата смърт ′′ и ′′ втората смърт." Първата се е характеризирала със загубата на цел в живота извън простото съществуване - няма желание за чифтосване, отглеждане на млади или установяване на роля в рамките на обществото. С течение на времето смъртността от малолетни достигна 100 % и възпроизводството достигна нула. Сред застрашените мишки се наблюдава хомосексуализъм и в същото време канибализмът се засилва, въпреки факта, че има много храна. Две години след началото на експеримента се ражда последното бебе на колонията. През 1973 г. той е убил последната мишка във Вселената 25. Джон Калхун повтаря същия експеримент още 25 пъти и всеки път резултатът е един и същ.
  Научният труд на Калхун е използван като модел за тълкуване на социален колапс, а изследванията му служат като фокусна точка за изучаването на градската социология.
  В момента сме свидетели на директни паралели в днешното общество.. слаби, феминизирани мъже с малко без умения и без инстинкти за защита, и прекалено възбудени и агресивни жени без майчински инстинкти.
   
  Тези размисли не са мои, но ще се радвам да обсъдим темата!